user_mobilelogo

header drone dji mini 2 compressed

Sub-250 gram

De DJI Mini 2 (dus geen Mavic Mini 2) lijkt als twee druppels water op zijn voorganger, de Mavic Mini. Afgezien van een ander kleurtje op de propellers en de toevoeging van een statusled aan de voorzijde van de drone zie je eigenlijk geen verschil. Ook qua gewicht is er amper verschil: de Mini 2 weegt nog geen 250 gram. In opgevouwen toestand kun je de drone bijna overal wel kwijt.

Die 250 gram, dat is een nogal belangrijk gegeven. Volgens de aankomende Europese regelgeving valt de Mini 2 namelijk in Open subcategorie A1. Omdat de drone onder de grens van 250 gram zit, hoef je geen opleiding te doen voordat je met deze drone mag vliegen. Wel moet je je even registreren. Dat kan vanaf 31 december 2020 bij de RDW. Het maakt vanaf die datum niet meer uit of je recreatief of zakelijk met de drone gaat vliegen.

Vlieggedrag

Tijd voor een testvlucht.
Direct valt op hoe stil de Mini 2 vliegt. Op een paar meter afstand hoor ik de drone al bijna niet meer. Er lopen een paar mensen voorbij, maar ze hebben niks in de gaten. Wat een verademing ten opzichte van de veel grotere en luidruchtigere drones waarmee ik vaak vlieg. Die trekken altijd wel de aandacht.

DJI heeft de Mini 2 voorzien van sterkere motoren dan zijn voorganger. Dat is te merken: de testvlucht met windkracht 4 verloopt probleemloos. Tijdens windvlagen heeft de drone weliswaar moeite om tegen de wind in te vliegen. Dat kun je ondervangen door tijdelijk de Sportstand in te schakelen, maar dat gaat wel ten koste van de accu. Bovendien komt de drone dan dusdanig scheef te hangen dat de gimbal het moeilijk krijgt.

 

Net zoals bij de eerste Mavic Mini al het geval was lijkt het alsof ik met een veel grotere en zwaardere drone aan het vliegen ben. De Mini 2 laat zich strak besturen. Binnen no-time maak ik de mooiste cinematische camerabewegingen. Dat gaat al prima in de normale vliegmodus, voor nog meer souplesse schakel je de cinematic mode in, dan reageert de drone wat minder abrupt op de sticks.

De vliegtijd is indrukwekkend. DJI geeft 31 minuten op als maximale vliegtijd op één accu, maar reken in de praktijk op zo’n 25 minuten. Je ziet de resterende vliegtijd continu in beeld staan. Bij forse tegenwind zie je wel dat de accu veel sneller leegloopt. Zorg dus dat je nooit tegen de wind in hoeft terug te vliegen over grotere afstanden, dan zou je wel eens in de problemen kunnen komen.

Camera

De camera van de Mini 2 bevat een 1/2,3” CMOS sensor. Deze filmt nu in maximaal 4K resolutie, bij 25 of 30 fps. In 1080p HD is dat maximaal 50 of 60 fps. Belangrijker is de bitrate: die bedraagt nu 100 Mbps, ten opzichte van de toch wel karige 40 Mbps van de Mavic Mini. Daardoor worden er meer details opgeslagen en ook subtiele kleurovergangen komen beter tot hun recht. De beelden worden opgeslagen op een microSD-kaartje. De Mini 2 beschikt niet over intern geheugen.

De beelden die onbewerkt uit de drone komen doen me versteld staan: er zit veel detail in het beeld, de kleurweergave is absoluut overtuigend, de stabilisatie is verbluffend. De shots in onderstaande video zijn niet kleurgecorrigeerd en komen recht uit de camera. Ik moet hier wel een kanttekening bij plaatsen: ik stel tijdens het filmen de belichting altijd handmatig in (je kunt alleen ISO en sluitertijd variëren, het diafragma is niet instelbaar) en ook de witbalans zet ik op een vaste waarde. Alleen dan haal je het uiterste uit de camera.

Fotografie

Foto’s maakt de drone in een resolutie van 12 megapixels. Standaard worden de foto’s opgeslagen in het JPG-formaat. Voor extra dynamisch bereik is het mogelijk om gebruik te maken van bracketing. Daarbij worden snel achter elkaar drie foto’s gemaakt, met verschillende sluitertijden. De opnamen worden achteraf gecombineerd tot één foto waarin zowel schaduwpartijen als hooglichten goed uit de verf komen.

Fotograferen in RAW

Nieuw is ook de optie om foto’s te maken in het DNG RAW formaat. Op die manier kun je het uiterste uit de kleine sensor persen. Er wordt simpelweg meer kleurinformatie weggeschreven voor ieder van de in totaal twaalf miljoen pixels. Houd er wel rekening mee dat RAW foto’s enige nabewerking vragen.

Panoramafotografie

De DJI Mini 2 kan ook panorama’s vastleggen (180º / Wide), en zelfs 360º foto’s (Sphere). De panorama’s worden niet direct na het maken van de foto’s door de drone zelf gestitched, zoals bij de andere drones van DJI het geval is. Je moet de bronfoto’s eerst binnenhalen in de DJI Fly-app, daarna worden ze pas gestitched. Het is natuurlijk ook mogelijk om de bronfoto’s met gespecialiseerde software (zoals PTGui) te stitchen, maar dat vereist wel wat kennis en ervaring. Onderstaande 360º foto is met behulp van die software tot stand gekomen. NB. de bronfoto’s worden in het JPG-formaat opgeslagen, het is niet mogelijk om foto’s in het RAW-formaat te bewaren als je gebruik maakt van de panoramafunctie.

Conclusie

Hoe klein en licht de DJI Mini 2 ook is, het is zeker geen speelgoeddrone. Vanwege de lange vliegtijd en indrukwekkende beeldkwaliteit kun je de DJI Mini 2 zien als een prima cameradrone, maar dan in pocketformaat. Een groot voordeel is dat de drone amper herrie maakt en daardoor weinig aandacht trekt van mensen of dieren verstoort. Mede om die reden kan ik me prima voorstellen dat ook serieuze videomakers de Mini 2 gaan inzetten om even snel ‘dat ene droneshot’ te maken.

Vanaf 31 december 2020 worden de nieuwe Europese droneregels van kracht. Vanaf dat moment valt de Mini 2 vanwege het lage gewicht in Open subcategorie A1. Je mag er dan zelfs mee boven bebouwing vliegen. Kortstondig boven niet-betrokken mensen vliegen is ook toegestaan, als het maar geen menigte is en je rekening houdt met de privacy. Vliegen in no-flyzones is met de Mini 2 niet toegestaan. Deze kun je opzoeken in de Godrone-app. Je moet de drone in het zicht houden en de maximaal toegestane vlieghoogte is 120 meter.

Ben je in het bezit van de eerste generatie Mavic Mini, dan is een upgrade naar de Mini 2 zeker het overwegen waard. De camera presteert beter, de drone kan beter overweg met stevige wind, en de draadloze verbinding is vele malen stabieler. En voor mensen die al een gewone Mavic 2 of Phantom hebben is de Mini 2 een leuke drone ‘voor erbij’. Ik doe ‘m zelf zeker niet meer weg!

Alleen als je meer features zoekt, zoals ActiveTrack en obstakeldetectie, of als je op het gebied van beeldkwaliteit de lat hoger wil leggen, dan is de Mini 2 minder geschikt. Dan moet je al gauw denken aan de Mavic Air 2, of zelfs de Mavic 2 Pro of Zoom. Maar daarvoor gelden vanaf 31 december 2020 dan weer wat strengere regels, vanwege het hogere gewicht.

De basisuitvoering van de DJI Mini 2 (met 1 accu) kost € 459,- in de DJI Store. De Fly More Combo kost € 599,-. Je krijgt dan twee extra accu’s, een charging hub, een extra set propellers, een draagtasje en een adapter met USB-C kabeltje. Je kunt de DJI Mini 2 ook via onderstaande retailers bestellen.

Bron: Dronewatch.nl

Image Alt

uw-advertentie

Hier kan uw bedrijfsnaam staan.

View more
Image Alt

uw-advertentie

Hier kan uw bedrijfsnaam staan.

View more
Image Alt

uw-advertentie

Hier kan uw bedrijfsnaam staan.

View more